wtorek, 14 maja 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo - śmietanowym

Polędwiczki są pyszne już same w sobie, ale podane z tym sosem - po prostu idealne! I chociaż nie lubię musztardy , tak tutaj jest po prostu zachwycająco. Danie zdecydowanie nadaje się na wystawny obiad - przygotowanie zajmuje mało czasu, a wygląda i smakuje bardzo wykwintnie. U mnie z puree ziemniaczanym, ale nawet z bagietką byłoby super. 
PS. Mój Mężuś ma niedługo urodziny, macie może jakieś pomysły na prezent? Ja zawsze mam z tym problem ;-)
Potrzebujemy:
  • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • oliwę z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżkę masła
  • 1 szklankę śmietany kremówki
  • 1 łyżkę śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżkę miodu
Polędwiczkę kroimy w plasterki (około 1,5 cm), przekładamy do miseczki i smarujemy marynatą wykonaną ze świeżego tymianku, świeżego rozmarynu, 2 łyżek oliwy z oliwek i pieprzu. Odstawiamy na około godzinę. W tym czasie możemy zabrać się za sos - w rondelku podgrzewamy masło, dodajemy śmietanę kremówkę i 18% i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Śmietana nie ma się zagotować. Dodajemy musztardę, miód i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Sos jest gotowy.
Polędwiczki smażymy z obydwóch stron na tłuszczu, jeżeli obawiacie się, że będą zbyt twarde - można je kilka minut poddusić na patelni. Moje były mięciutkie po samym smażeniu. 
Gotowe polędwiczki polewamy sosem - smacznego:)

4 komentarze:

  1. próbowałam kiedyś to danie, bardzo smaczne, polecam też w sosie musztardowo- miodowym, bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię takie mięso! :)
    A małżowi to nie wiem... Jak gadżeciarz, to iPada mini ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham takie sosiki do mięsa:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! próbowałam.

    OdpowiedzUsuń

Nawet nie wiesz ile radości daje każdy komentarz:) Dziękuję:*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...