środa, 9 stycznia 2013

Cudowne polędwiczki w sosie kurkowym

Miałam w zamrażalniku kawałek polędwicy wieprzowej i kurki - czemu więc tego nie wykorzystać? Danie wyszło tak pyszne, że na pewno będę je jeszcze nie raz robić. Połączenie jest idealne! Do tego świeży rozmaryn i niebo w gębie. Jeżeli nie macie zamrożonych kurek - wczoraj widziałam, że są do kupienia w markecie. Przepis prosty, a danie bardzo eleganckie:)
Potrzebujemy:
  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 1,5 szklanki mrożonych kurek 
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka do obtoczenia polędwiczek
  • śmietana
  • 2 ząbki czosnku
Polędwicę kroimy w 1,5 cm plastry, które rozbijamy ręką żeby trochę się spłaszczyły. Marynujemy je w oliwie z oliwek, rozmarynie, soli i pieprzu przez co najmniej 30 minut. Następnie obtaczamy je w mące i lekko podsmażamy na patelni. Gotowe polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni smażymy przez kilka minut kurki razem z dwoma ząbkami czosnku (nie pokrojonymi). Również przelewamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wodą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 30 minut, po tym czasie zwiększamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. Po upieczeniu sos można zaprawić śmietaną z mąką i wodą - jeśli jest za rzadki. U mnie podane z ryżem i marchewką z groszkiem - chociaż nie lubię ryżu z sosami grzybowymi, tutaj naprawdę pasował. Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. O tak, kurki idealanie pasują do polędwiczek:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności! Kurki chodzą za mną od czasu, kiedy dodałaś przepis na krem :D Muszę w końcu zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, genialne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sos kurkowy....mmmm ;)) smak lata, a gdzie to można dostać teraz kurki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja widziałam w kauflandzie:) mrożone:)

      Usuń
  5. Mmmm marzenie. Przy następnym pichceniu daj proszę znać, bym zdążyła na czas zajadania ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To musiał byc pyszny obiad! ależ rozwinęłaś się kulinarnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Powiałem latem, co ja bym dał, żeby mieć teraz kurki w zamrażalniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pychota!!! Dobre zamrożone kurki można kupić w biedronce :)

      Usuń

Nawet nie wiesz ile radości daje każdy komentarz:) Dziękuję:*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...