wtorek, 16 października 2012

Polędwiczki w sosie grzybowym. Pycha!

Uwielbiam grzyby, więc wszystko co ma je w swoim składzie jest super:) Polędwiczki miały być sposobem mojej Siostry, ale kompletnie nie miałam składników, więc postanowiłam zrobić w wersji grzybowej. Wyszły pyszne, idealnie pasowały do mini placków ziemniaczanych i na pewno jeszcze nie raz je zrobię. Nawet jak teraz o nich pomyślę to burczy mi w brzuchu:)
Potrzebujemy:
  • 400 gram polędwicy wieprzowej
  • 10 suszonych grzybów
  • 2 listki świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna 
  • 1 cebula
Polędwicę kroimy w plastry i spłaszczamy ręką. Solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w kosteczkę i przysmażamy na patelni. Gdy ma złoty kolor, zdejmujemy ją i na tej samej patelni smażymy polędwiczki. Po kilku minutach, gdy są obsmażone z obydwóch stron, dodajemy cebulkę i zalewamy wodą. Grzyby kroimy na małe kawałki (ja robię to nożyczkami) i dodajemy do sosu. Gotujemy około 30 minut, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Jeżeli sos nie jest zbyt gęsty, możemy go zagęścić wodą z mąką. Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. Z grzybowym sosem wszystko smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie :) Lubię polędwiczki, a i popieram powyższy komentarz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam frika na wszystko z suszonymi grzybami, więc i Twoją polędwiczkę wciągnęłabym w try-mi-ga ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ulala wpraszam się na obiadek moja droga ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno pycha, a jeszcze z grzybkami...SUPER!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjne polecam :-)

    OdpowiedzUsuń

Nawet nie wiesz ile radości daje każdy komentarz:) Dziękuję:*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...